Намери ни
To Top

СЗО откри сериозна зависимост между тютютопушенето и COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че тютюнопушенето излага пушачите на по-висок риск от боледуване в тежка форма на Ковид-19 и от смърт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Здравната организация към ООН обаче не уточни колко по-високи могат да бъдат тези рискове при хоспитализираните пациенти. В научен анализ, публикуван тази седмица, СЗО обобщи резултатите от 34 обширни изследвания за връзката между тютюнопушенето и Ковид-19. Сред разглежданите случаи фигурираха възможността от инфекция, хоспитализация и прекарването на заболяването в тежка форма и смърт.




Здравната агенция на ООН констатира, че пушачите са съставлявали 18 процента от хоспитализираните с коронавируса пациенти. Била установена връзка между употребата на тютюневи изделия и тежестта на протничането на заболяването. При пушачите се налагали много по-сериозни болнични процедури и рискът от смърт рязко се повишавал.

През месец април френски изследователи публикуваха проучване, обхващащо сравнително малък брой пациенти, според което пушачите били с по-малък риск от зараза от Ковид-19. Но техните изводи бяха опровергани от голям брой учени поради липса на окончателни и по широкообхватни данни от проучването.

Според СЗО наличните доказателства говорят за това, че тютюнопушенето е свързано с по-тежко преболедуване и препоръчва на пушачите да загърбят цигарите.

SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява КОВИД-19) причинява увреждания на белите дробове и на асимптоматични (Бел.р. безсимптомни) носители на коронавируса, пише д-р Джон Киниър, ръководител на Медицинската школа към Университета “Anglia Ruskin” в своя статия в “The Conversation”.

В своята практика в университетската болница “Southend” във Великобритания той  проследил случаи на пациенти в напреднал стадий на КОВИД-19, които нямат нито един от отличителните белези на тежко респираторно заболяване, докато внезапно се сринат и умрат.

По-ранно проучване по въпроса е проведено от учени в Ухан, Китай, което също описва патологичните промени в белите дробове на напълно асимптоматични пациенти при извършване на компютърна томография.

Това, което остава загадка е защо, въпреки тези патологични промени, пациентите не проявяват типичните симптоми на бронхопневмония.

Около една четвърт от пациентите в проучването имали повишена телесна температура, кашлица и задух – но останалите – не, т.е липсата на симптоми не означава липса на увреждане на белите дробове, пише още д-р Киниър.

”Липсата на симптоми при активна патология носи риск както за заразените лица, така и за обществеността. Съветите към обществото понастоящем насърчават диагностицираните с КОВИД-19 да останат вкъщи ако болестта им протича безсимптомно или имат лека симптоматика, което означава, че е възможно болните в напреднал стадий да отидат със закъснение в болницата и така рискът им от внезапна смърт да се повиши.”

“Около 40-45% от хората, заразени със SARS-CoV-2 са без симптоми, но с такова “вирусно натоварване”, колкото при болните със симптоматика. Ако добавим и към 20% неверни резултати от тестовете – онези резултати, които успокояват хората да смятат, че нямат КОВИД-19 – и мащабът на проблема се увеличава. Това са скритите носители и разпространители, които продължават да заразяват околните с коронавируса до 14 дни от началото на заболяването си, а това поставя под въпрос ефективността на стратегията за тестване или използването на скринингови мерки, като например меренето на температурата.”, пише още д-р Джон Киниър в своята статия.

изт. БГ новини

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Пулмологът д-р Симидчиев предложи интересни мерки в борбата с коронавируса

 Носенето на предпазни маски отново е задължително на закрити места, но наред с това дебатът за прилаганите мерки срещу коронавируса продължава в същия разгорещен тон, както бе в началото на пандемията. Според пулмологът д-р Александър Симидчиев от МВР Болница, настъпва време за бавно и методично прилагане на мерки, за да се отсеят работещите от неработещи. Темата той коментира в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по Канал 3.

Ананиев показа извънредната ЗАПОВЕД за задължителното носене на маски, има едно изключение

„Бих искал да видя един танц, който прилича повече на блус.

Бавни и методични мерки от тук насетне, за да видим какво работи и какво не работи, за да прилагаме правилните мерки. Не трябва да се бърза да слагаме и да махаме различните мерки“, това отговори медикът на въпрос – по-скоро танго или рокендрол трябва да приложи Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.Д-р Симидчиев е от хората, които поддържат идеята за задължителен PCR тест за влизане в лечебно заведение, защото от медицинска гледна точка той смята, че основната задача трябва да е контрол върху риска. А под най-сериозен риск са именно хората, които в момента се лекуват в болниците с тежки заболявания.

„Целта не е да се говори на хората какво да правят, а защо да го правят. Ако им се обясни защо се правят определени неща, те ще имат вътрешна благодарност. Защо трябва да си мием ръцете, защо трябва да носим маски, когато сме на затворено място“, каза още д-р Симидчиев.

Пулмологът е на мнение, че за една по-силна информационна кампания трябва да се обединят, както медиците, така и политиците и медиите, защото изглежда досегашните методи не са сработили, щом наблюдаваме толкова осезаем ръст на новите случаи през изминалите седмици.

Ощр от категория Любимец 13