Намери ни
To Top

Георги Иванов се връща при свободняците в Истанбул

Георги Иванов се връща в свободния стил за последната олимпийска квалификация в Истанбул през месец май. Европейският шампион до 23 г., който този сезон стана и носител на златния пояс „Дан Колов“, е заявен за надпреварата в тежка категория до 125 кг.

На европейската пресявка в Баку той стартира при класиците, записа победа и загуба и не успя да спечели квота.


В същата категория, но в свободния стил излезе неговият конкурент в националния тим Ален Хубулов, който стана и шампион на България през януари. Но и той не стигна до визата, отпадна в решителния полуфинал.

Предварителните състави са публикувани в сайта на Международната федерация, промени могат да се правят до последния ден. Турнирът стартира на 9 май със схватки в класическия стил, следват жените, а в последния ден са мъжете в свободния стил. Ще бъдат раздадени 54 квоти – по 3 във всяка от шестте категории на стил, а между бронзовите медалисти ще има допълнително преборване на следващия ден.

Юлияна Янева пък ще направи дебют при 76-килограмовите. Досега тя е участвала най-много на 72 кг, която обаче е неолимпийска – през 2020-а стана първа на световната купа, има също сребро и бронз от европейски първенства.
А през 2023-а триумфира с титлата, но в по-долната категория до 68 кг.

Сега на 68 кг отново ще излезе Мими Христова. Двукратната еврошампионка не успя за вземе виза в Баку след загуба във втория кръг.

В другите категории при жените премени няма от квалификацията преди месец – Миглена Селишка (50), Ирена Бинкова (53) и Евелина Николова (57).

При класиците Едмонд Назарян (60) също се връща в състава. Той пропусна надпреварата в Баку заради лека травма.

На тепиха в Истанбул ще излезе и Айк Мнацаканян (77), бронзов медалист от световни и европейски първенства, който също не участва в първата квалификация.
А дебют ще направи Калоян Иванов. Състезателят на „Левски“, който е шампион на България при юношите, ще излезе във вакантната категория до 97 кг, след като титулярът Кирил Милов получи тежка травма и пропуска остатъка от сезона.

До момента България има две визи, спечелени от Семен Новиков (87) при класиците и Биляна Дудова (62) при жените.

Съставите:
Мъже, свободен стил:
57 кг Георги Вангелов
65 кг Микяй Наим
74 кг Мирослав Киров
86 кг Магомед Рамазанов
97 кг Ахмед Батаев
125 кг Георги Иванов

Мъже, класически стил
60 кг Едмонд Назарян
67 кг Абу Муслим Амаев
77 кг Айк Мнацаканян
97 г Калоян Иванов

Жени
50 кг Миглена Селишка
53 кг Ирена Бинкова
57 кг Евелина Николова
68 кг Мими Христова
76 кг Юлияна Янева

bgwrestling.bg

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Бойни Спортове


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558