Намери ни
To Top

По-строги правила за фалстартовете във Формула 1 от Гран При на Маями

От надпреварата за Гран При на Маями във Формула 1 този уикенд ще се използват по-строги правила, касаещи фалстартовете. Тази промяна идва след случилото се в Саудитска Арабия по-рано тази година.

В Джеда ясно се видя, че Ландо Норис помръдва преди изгасването на светофарите, след което спря и потегли повторно след изгасването им. Въпреки това движение на британеца той не бе санкциониран, тъй като транспондерът е неговата кола не отчете движение напред, а досега единствено данните от транспондерите се взимаха под внимание при определянето дали има фалстарт, или не.


Норис не е единственият пилот, който се е разминал с подобно наказание поради тази причина. В Япония през 2019 това се случи със Себастиан Фетел, а година по-късно в Унгария и Валтери Ботас помръдна преди старта, но не бе санкциониран.

За да се избегнат подобни сценарии в бъдеще Комисията за Ф1 взе решението от този уикенд да действат различни правила. Според тях всякакво помръдване на колите се забранява след светването на четвъртата светлина на светофарите и преди тяхното изгасване. В случая ще се преценява дали има движение, или не чрез разглеждане на камерите около пистата и на колата.

Друга промяна в правилника, която влиза в сила за Гран При на Маями, е свързана с използването на гумите интермедия. Тя се отнася за случаите, в които една от тренировките в даден уикенд бъде обявена за мокра.

Тогава отборите ще бъдат принудени да върнат един от петте комплекта интермедия на Пирели преди началото на квалификацията. Тази промяна идва след случилото се в Гран При на Япония, където доста от пилотите останаха в своите гаражи във втората тренировката, която бе афектирана от няколко превалявания. Тогава те сториха това с идеята да запазят повече комплекти интермедия, тъй като не трябваше да връщат комплект. Смята се, че сега те ще бъдат по-отворени към идеята да са на пистата, тъй като така или иначе ще останат с един комплект интермедия по-малко.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558