Намери ни
To Top

Кристиан Василев: Със сигурност на Олимпиадата преследвам медал

Гребецът Кристиан Василев заяви, че целта му на Олимпиадата в Париж е спечелването на медал. 32-годишният пловдивчанин даде интервю пред БТА след завоюването на квота за Игрите във френската столица през това лято. Василев завърши втори във финал А в дисциплината скиф в квалификационната надпреварата в Сегед, Унгария и по този начин си осигури участие на най-големия спортен форум.

Това ще бъде втора Олимпиада за него след тази в Рио де Жанейро през 2016 година, когато се състезаваше в дисциплината двойка скул заедно с Георги Божилов.


Кристиан Василев призна, че дори е бил близо до отказване от спорта, след като болест му попречи да вземе квота за Игрите в Токио 2020.

Поздравления за спечелването на олимпийската квота, която със сигурност е много дълго чакана за теб. Държат ли те още емоциите от състезанието в Унгария?

Може да се каже, че все още си мисля за състезанието. Сега ще се опитам няколко дни да си почина, да забравя малко за гребането, за да може после пак да се върна концентриран на тренировки и да съм на сто процента готов за следващите етапи от подготовката, която предстои.

Завърши втори във финал А на скиф на квалификационната надпревара, която се проведе паралелно с Европейското първенство по гребане в Сегед, Унгария. Ще разкажеш ли малко повече за самото състезание – как протече то, какви бяха условията в Унгария и кой бе ключът към успешното ти представяне?

Досега не бях гребал на този канал в Сегед. Домакините го използват повече за състезания по кану-каяк. Сега за първи път имаше състезание в гребането. Като условия каналът бе хубав, дори наподобява този в Пловдив, но беше доста ветровит. Физически погледнато, условията бяха тежки именно заради този вятър, който беше страничен и на моменти насрещен. Беше тежко и трудно да се гребе, но тези трудности са еднакви за всички. На първото пробягване бях малко нервен заради високите очаквания, които имах. Все пак мина добре. След това на полуфинала бях доста по-спокоен и успях да го спечеля. Когато застанах на финала, знаех, че нямам право на грешка и имах доста голямо напрежение. Там застанах с идеята, че е настъпил моментът, за който съм се готвил в последните месеци и дори години.

Каква бе психическата ти настройка за състезанието, защото това бе последният шанс за квота?

Наистина беше голяма психическа битка, но успях да се преборя. Радвам се, че всичко мина, както трябва и съумях да взема квотата.

Повлия ли ти по някакъв начин нагласата, че това състезание е всичко или нищо?

Имах я и тази мисъл в главата, но доста често в нашия спорт се случва така – да си мислиш, че някое състезание е всичко или нищо, особено ако си си заложил висока цел. Това създава повече напрежение, но няма как без него.

Тази квота със сигурност е по-специална за теб, защото преди 3 години заболяване ти попречи да се класираш за Игрите в Токио. Как преодоля този тежък момент и каква мотивация ти даде той, за да спечелиш квотата сега?

Това наистина беше много тежък момент, защото тогава също бях готов за квалификацията, но това разболяване ме лиши от участието на Олимпиадата. Оттогава чаках този момент, в който пак ще имам възможност да се класирам. Психически беше тежко, защото тренировките се повтарят всяка година, но трябваше да се преборя ментално. Дори тогава се чудех дали да остана в спорта, но реших да продължа.

Кое ти даде силна тогава да продължиш и да не се откажеш?

Моето семейство, което винаги е било до мен и ме е подкрепяло.

Знаеш какво е преживяването да си на Олимпийски игри. Това ще е втора Олимпиада за теб, след като бе и на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година, когато бе в двойка скул с Георги Божилов. Какво ще е по-различното сега, освен че ще бъдеш сам в лодката?

Със сигурност сега съм доста по-опитен. Тогава бях на 24 години в началото на кариерата ми, но пък имах до себе си Георги Божилов, който тогава имаше повече опит от мен и ме подкрепяше. Сега ще бъде сам, а и регламентът между двете дисциплини е малко по-различен. В двойката квотите са 13, докато в скифа са повече и стават общо 32-ма участници. Има повече пробягвания, докато стигнеш до финалите, така че конкуренцията ще бъде по-силна.

Остава малко време до Игрите в Париж. Какъв е планът ти за подготовка?

Остават близо 3 месеца. Ще имам още едно състезание, за което не сме решили със сигурност кое ще бъде – втората или третата Световна купа. Едната е в края на месец май, а другата е в средата на юни. Там ще участвам по-скоро като подготовка, няма да съм насочен конкретно към някакви сериозни резултати. Важното е, че вече ще бъда по-спокоен в самата подготовка, защото знам, че съм класиран и мога да се концентрирам изцяло върху Олимпийските игри. До сега трябваше да мисля за квалификацията като основното състезание, върху което да се концентрирам.

Минал си през доста труден път, за да стигнеш до тази Олимпиада. Каква е целта, която си поставяш в Париж?

Целта е най-високата, която мога да имам – олимпийски медал. На всяко състезание първо се стремя да вляза на финал А, където са най-добрите шестима и след това се опитвам да постигна колкото се може повече, но със сигурност на Олимпиадата преследвам медал.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558